Ръководство

На тази страница можете да намерите обяснени някои от основните функционалности на мобилното приложение Диетичен Калкулатор на Калории . Ако информацията, която търсите тук, я няма, можете да ни пишете във Facebook или на email [email protected] .

# Как да намеря храна?

От страничното меню избери графа Храни . В търсачката на отворилия се екран напиши името на храната, която търсиш. Ако искаш да търсиш храна в конкретна категория, първо кликни на нея и тогава напиши името на храната.

# Как да намеря храна чрез баркод?

От страничното меню избери графа Храни . В горната част на отворилия се екран има картинка на баркод. След като кликнеш на нея, се отваря прозорец с възможност за сканиране на баркода на храната.
• За да използваш тази функционалност е небоходимо да си вписан в профила си чрез Facebook/Google.

# Как да създам храна чрез баркод?

От страничното меню избери графа Храни . В горната част на отворилият се екран има картинка на баркод. След като кликнеш на нея, се отваря прозорец с възможност за сканиране на баркода на храната. След сканиране на баркода се отваря прозорец, в който ще имаш възможност да избереш дали искаш да добавиш храната.
След това е необходимо да попълниш информация за храната като марката/производител, име на продукт, описание и категория. След въвеждането им ще ти се визуализира бутон “Напред“. Ще имаш възможност и да въведеш хранителната информация на храната. След въвеждането им ще се визуализира бутон “Създай“.
• За да използваш тази функционалност е небоходимо да си вписан в профила си чрез Facebook/Google.
• За да добавиш храна е необходимо хранителната информация да бъде за 100 гр.

# Как мога да редактирам/изтрия храна, въведена чрез баркод?

Храна, въведена чрез баркод не може да бъде редактирана или изтривана от потребителя. Необходимо е да ни пишете във Facebook или на email [email protected] , за да извършим това вместо вас.

# Как да добавя храна за закуска/обяд/вечеря или междинно хапване?

Избери желаната храна, отвори я и кликни върху картинката, която е отляво до грамажа. След това ще имаш възможност да избереш вида на храненето.

# Къде мога да видя вече консумираните храни от вчера/днес/утре?

От страничното меню избери графа История . Там ще откриеш консумираните храни от днес, разделени в категории закуска, обяд, вечеря или междинно хапване.
За да видиш консумациите си за друг ден, използвай стрелките ⬅️ или ➡️.

# Как да дублирам храна/храни за друг ден?

От страничното меню избери графа История . На отворилия се екран ще откриеш консумираните храни. Използвай стрелките ⬅️, ➡️ за да отидеш до деня, в който се намира храната, която искаш да дублираш. Плъзни от дясно наляво храната, която искаш да дублираш. Ще се покаже бутон за дублиране. Кликни върху него и на отворилия се екран въведи грамажа и деня, в който искаш да дублираш храната.
• Може също така да дублираш цяло хранене закуска/обяд/вечеря или междинно хапване.

# Как да маркирам храна като любима?

След намиране на желаната храна чрез търсачката, от дясно срещу нея има звездичка ⭐. Когато кликнеш на нея, тя се запълва в жълт цвят и се записва като любима.
• За да отктриеш храната, маркирана като любима, може да цъкнеш на звездичката, намираща се над търсачката за храни.

# Как да създам собствен продукт?

От страничното меню избери графа Храни . Кликни върху Моите Рецепти . В горния десен ъгъл ще видиш бутон ➕. Кликни го и избери Нов продукт . Въведи името и нутриентите на продукта и ги запази. След това ще можеш да намериш продукта чрез търсачката за храни.

# Как да създам собствена рецепта, съставена от множество продукти?

От страничното меню избери графа Храни . Кликни върху Моите Рецепти . В горния десен ъгъл ще видиш бутон ➕. Кликни го и избери Нова рецепта . Въведи името и съставките на рецептата и ги запази. След това ще можеш да намериш рецептата чрез търсачката за храни.

# Как да редактирам вече създаден продукт/рецепта?

От страничното меню избери графа Храни . После избери категория Моите Рецепти . След това намери рецептата и задръж продължително върху нея. Ще ти се отвори възможност за редакция. След редакцията запамети промените, използвайки бутона за запазване ✔.
• Задължително е храната да бъде отворена от графа Мои рецепти , за да може да бъде редактирана.

# Как да споделя моя рецепта с приятел?

От страничното меню избери графа Храни . Кликни върху Моите Рецепти . Избери и кликни върху храната, която искаш да споделиш. В горния десен ъгъл ще откриеш бутон за споделяне. Ще ти се отвори екран с търсачка. Напиши името на човека, на когото искаш да изпратиш рецептата.
• Само храни от графа Мои Рецепти могат да бъдат споделяни.
• Необходимо е получателят да е инсталирал приложението и да се е вписал в профила си чрез Facebook/Google.

# Изпратиха ми рецепта, къде да я открия?

От страничното меню избери графа Споделени . Там са всички рецепти, които са ти изпратени и очакват да бъдат приети от теб. Когато приемеш рецепта, можеш да я намериш чрез търсачката за храни.
• Ако ти изпратят рецепта, ще получиш нотификация.

# Как мога да изтрия консумирана храна?

От страничното меню избери графа История . След това намери храната, която искаш да премахнеш и задръж продължително върху нея. Ще изскочи прозорче, в което трябва да потвърдиш, че искаш да изтриеш храната.

# Как мога да редактирам стойностите на консумирана храна?

От страничното меню избери графа История . След това намери храната, която искаш да редактираш и кликни върху нея. В отворилия се екран можеш да промениш грамажа, деня и вида на консумацията. Накрая кликни бутона Запази .

# Как да променя профилните си найстройки?

От страничното меню избери графа Настройки . След това избери графа Профил . На отворилия се екран можеш да промениш своите години, ръст, текущо тегло, ниво на активност.
• При промяна на тези параметри ще ти се промени и дневния калориен прием.

# Как да конфигурирам процентното съотношение въглехидрати/протеин/мазнини?

От началния екран избери Детайли . Визуализират ти се текущите настройки. За да ги промениш кликни върху моливчето . Регулирай чрез плъзгача за въглехидрати, протеин или мазнини. След това кликни върху "✔".
• За да можеш да запази настройките, като общата сума въглехидрати, протеин, мазнини трябва да бъде 100%.
• За да възстановиш първоначалните настройки кликни върху "🔁".
• За да можеш да запазиш своите промени е необходимо да имаш активен абонамент.

# Как да конфигурирам дневния калориен прием?

От началния екран избираш Детайли . Визуализират ти се текущите настройки. За да ги промениш кликни върху моливчето . Регулирай чрез плъзгача за калориите. След това кликни върху "✔".
• За да възстановиш първоначалните настройки кликни върху "🔁".
• За да можеш да запазиш своите промени е необходимо да имаш активен абонамент.

# Как да сортирам храните по калории идващи от даден нутриент?

Кликни върху някой от нутриентите в графиката Калорийно съотношение намираща се на началния екран. Ще ти се отвори изглед за съответния нутриент, съдържащ храните приети за текущия ден, подредени по процента калори, идващи от въпросния нутирнет.
• Графа протеини и графа мазнини изискват да имаш активен абонамент.

# Как да се впиша в профила си чрез Facebook/Google?

От страничното меню кликни върху Вход . Ще ти се визуализират две възможности, с които да се впишеш - Google или Facebook. Трябва да избереш една от тях. Ще ти се появи информативен прозорец, който те пита дали искаш да продължиш. След като приемеш условията за вписване ще бъдеш върнат в началния екран.
След като се впишеш ще можеш да:
• Сканираш баркода на храни за да получиш тяхната хранителна информация.
Автоматично ще се създаде резервно копие на твоите данни.
• Ще можеш да споделяш и получаваш рецепти с твои приятели.
• Ще можеш да използваш приложението от множество Android устройства.

# Как да изключа нотификациите?

От страничното меню избираш графа Настройки . След това избираш графа Напомняния . На отворилия се екран кликни в/у бутона горе в дясно за да спреш нотификациите.

# Имам промо код, но не знам как да го използвам и къде да го въведа?

От страничното меню избери графа ПРО Версия . Плъзни надолу до полето за въвеждане на промо код. След като го въведеш натисни бутона Осребри . Когато приключи зареждането, цената на абонамента, за който важи промо кода ще се обнови.

# Какво получавам когато закупя абонамент?

При закупуването на абонамент получавате достъп до следните функционалности:
• възможност да конфигурирате желаното процентното съотношение м/у въглехидрати/протеини/мазнини
• възможност прецизно да нагласяте желания дневен калориен прием
• достъп до цялата налична хранителна информация, това включва информация като фибри, наситени мастни киселини, холестерол, гликемичен индекс и други
• подредба на консумациите според това, кой нутриент колко е допринесъл към общия брой приети калории (подредбата спрямо въглехидрати е безплатна, докато за подредба по протеини/мазнини се изисква абонамент)
• премахване на рекламите от началния екран

# Как да закупя абонамент?

От страничното меню избери графа ПРО версия . Навигирай до абонамента, който искаш да закупиш. Кликни в/у него. На отворилия се екран избери метод на плащане и потвърди плащането.
• В приложението се предлагат абонаменти, които биват таксувани на всеки 1, 3 или 6 месеца.
След успешно плащане, абонамента който е закупен ще се оцвети в розов цвят, при което ти ще имаш достъп до всички функционалности.

# Как да прекратя вече закупен абонамент?

Важно: При закупуването на абонамент той се сключва към магазина, от който е изтеглено приложението. Това е Google Play или Huawei App Gallery . Поради тази причина прекратяването на абонамента не може да се извърши от приложението Калориен Калкулатор и се извършва от самият магазин.

Отвори приложението Google Play . След това кликни връху профилната си снимка в горния десен ъгъл. Ще ти се отвори екран, от който трябва да избереш Плащания и абонаменти или Subscriptions . На отворилия се екран ще ти се визуализират текущите абонаменти. Кликни върху този абонамент, който искаш да прекратиш. Следвай стъпките за прекратяване от екрана, който ще се отвори.
• Абонаментът ще продължи да бъде активен докато не изтече периода, който е заплатен.